Soru:
Likopenin insan vücudundaki kullanılabilirliğini nasıl bir diyet arttırabilir?
Cevap:
Şu bir gerçektir ki, karotenoid maddelerin absorbsiyonu, alınan diyet ortamındaki lipid maddelere bağlıdır çünkü bulunan ortamdan ekstraksiyon için lipidler gereklidir. Ayrıca karotenoid maddelerin enterositler tarafından absorbe edilmeleri ve hücre dokularına taşınmalarına yardımcı olan karışık misellerin oluşumu için de lipidler gereklidir.
Eldeki deneysel verilere göre , kullanılabilirliği arttırmak amacı ile özel bir gıda, işleme teknolojisi ve hatta ideal bir diet tavsiye edilememektedir. Ancak yapılan çalışmalar neticesinde ısısal işleme tabi tutulmuş domates suyundaki likopenin ısısal işleme tabi tutulmayana göre ve domates salçasındaki likopenende ham domatestekine göre daha fazal kullanılabilirliğe sahip olduğu ortaya çıkmıştır.Likopenin kullanılabilirliğini gıdanın fiziksel durumu ve işleme koşulları etkileyebildiğinden dolayı, domates ürünleri üreticilerinin bunları bilmeleri önemlidir.
10 Aralık 2007 Pazartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder