Soru:
Likopenin kullanılabilirliğini teknolojik prosesler etkiler mi ?
Cevıap:
Eldeki veriler, işleme teknikleri ve bu esnada gıdalarların birbiri ile etkilişiminin likopen kullanılabilirliği etkisi konusunda yeterli değildir. Deneysel ortam ile endüstriyel koşullar birbirinden farklı olduğu için çıkan sonuçlar güvenilir olmamaktadır. Ayrıca deneylerde alınan veriler likopenin kullanılabilirliğinden daha çok gıdalardaki likopen içeriği ile ilgilidir.Gıdanın işlenmesi ve depolanması esnasında likopen içeriğindeki azalma hakkındaki veriler ise çak azdır. Bu verilere dayanarak ısısal işlem esnasında likopen miktarında kayıp olmadığını ancak depolama esnasında ise düşük sıcaklığa ve oksijensiz ortama rağmen bir kayıp olduğunu söyleyebiliriz. Likopen domatese kırmızı rengini veren ana bileşen olduğundan ve müşterinin ürün seçiminde renge verdiği önemi de hesaba katarsak bu maddenin önemi bir daha ortaya çıkar. Son zamanlarda geleneksel ısıl işlem yerine uygulanan mikro dalga ve ohmik işlemler ve pastörizasyon işlemi için ısı yerine basıncın uygulanması hakkında elimizde veri bulunmamaktadır.
10 Aralık 2007 Pazartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder